What is urban farming?
Urban farming is all over the media, it’s all the rage at the moment. Born in Detroit in the USA, urban farming* can be defined as a set of actions whereby abandoned land can be farmed to create community vegetable gardens.
In Rout Lëns, it’s the “Merci Raymond” community group that will be in charge of this kind of farming. The goal is to create a fertile ecosystem in which farmers can feed a neighbourhood with as short a supply chain as possible. This plot of land of about 6,000m2 that has been set aside for this purpose will be developed to supply a proportion of the population with fruit and vegetables. The urban farm also plays an educational role, offering workshops and training courses.
The market garden project is designed to be ecological and sustainable. That’s why it will be using permaculture. This approach is designed to establish a resilient, autonomous and productive ecosystem by bringing a number of specific living species together.
At the heart of it all: healthy land
Creating an urban farm on a brownfield site requires a number of precautions. The first step involves checking the quality of the soil to make sure that the food produced is going to be safe.
Can we be sure that the fruit and vegetables grown will be edible and comply with the right standards?
This is not something that can be taken lightly, which is why we called upon the Lingenheld Environnement and Microhumus consortium. Microhumus, a Lorraine-based company specialising in soil engineering and phytomanagement, fully understands the issues relating to sites once used by the steel industry and the agronomic regeneration of degraded soil.

Les analyses se succèdent : Hiver 2020
En mars 2021, Microhumus a prélevé plusieurs échantillons de terre sur le terrain destiné à l’urban farming. Il s’agit d’une zone située dans la partie française du site. Celle-ci n’a pas subi de pollution dans les années d’exploitation puisqu’elle ne supportait aucun bâtiment, aucun procédé industriel, aucun stockage. Cette zone a spécifiquement été choisie pour le caractère relativement préservé de sa terre.
Toutes les chances sont ainsi mises de notre côté pour que le projet d’alimenter Rout Lëns en circuit court aboutisse rapidement.
Image : Profil pédologique laissant apparaitre les matériaux valorisables en profondeur.

Printemps 2021
Mircrohumus réalise les mélanges qui lui permettront de faire les essais de culture selon une technique unique mise au point par leurs soins.
Après quelques semaines de stockage à l’air libre sur le terrain, on constate déjà que les matériaux limoneux du site ont très bien évolué. Ils sont relativement friables et les mélanges avec les autres matériaux ont été aisés.
Les résultats définitifs des analyses agronomiques arriveront bientôt.
Image : Tamisage et homogénéisation des matériaux valorisables.

La suite de l’étude de non-toxicité
Microhumus poursuit maintenant avec les essais de culture. Légumes feuilles, légumes-racines et légumes-fruits sont semés.
Les agronomes vont suivre leur croissance et analyser en laboratoire la qualité des récoltes. Tous les paramètres de toxicités seront étudiés.
Si l’analyse des légumes est concluante et qu’il n’y a aucun signe de pollution, Microhumus donnera son feu vert à “Merci Raymond”.
La simulation d‘urban farming sur la zone française pourra alors commencer !
Image : Essais de culture sur les terres refonctionnalisées.
Feeding a hundred homes
This urban vegetable garden project is no mean feat. It is part of the green revolution that is taking place around the world. Much more than a superficial, utopian fantasy project, ultimately, the Rout Lëns farm could feed nearly a hundred households.
But the benefits don’t end there…
By reconnecting with the local economy and the resources available in the Esch region, citizens from all generations will be able to create the collaborative spirit of a resilient, autonomous and sustainable new neighbourhood.
*Definition of urban farming by the Merci Raymond collective: urban farming involves integrating different forms of edible, productive spaces in an urban environment, including an edible landscape, community vegetable gardens and urban farms.